استابلایزر ولتاژ چیست و چطور کار می‌کند

استابلایزر چیست و چطور کار می‌کند؟

تکنولوژی پیشرفته امروزی دستگاه‌های برقی زیادی را به خانه و زندگی ما اضافه کرده است. اما اتصال این دستگاه‌ها به برق گاهی آن‌قدرها هم راحت و بی‌دغدغه نیست. یکی از مشکلات رایج نوسان‌های ناخواسته جریان و ولتاژ برق است. این نوسان می‌تواند به دستگاه آسیب بزند و یا کلا آن را از کار بیندازد. به محافظ‌های برق فکر می‌کنید؟ کار محافظ‌ها تشخیص جریان نامطلوب و قطع آن است. اما به فکر تکنولوژی‌های جدیدتر باشید. استابلایزر دستگاهی بسیار کاربردی‌تر است. باکمک یک استاب لایزر مناسب می‌توانید جریان خروجی مناسب را دریافت کنید. بنابراین، دستگاه برقی می‌تواند بدون مشکل کارش را انجام دهد و خبری از قطعی به‌خاطر نوسان نخواهد بود.

درمورد این دستگاه کنجکاو شدید؟ بله، باید هم این‌طور باشد. استاب لایزر از خانه، باغ و ویلا گرفته تا کارگاه‌ها و کارخانه‌های صنعتی، همه‌جا وسیله‌ای لازم و کاربردی است. درادامه مقاله بیشتر درمورد کار استابلایزر صحبت می‌کنیم و به ویژگی‌های این دستگاه می‌پردازیم. به‌علاوه، اگر قصد خرید دارید، برای مشاوره و بررسی قیمت استابلایزر با متخصصان الکتروپیشروگام در تماس باشید.

درمورد استابلایزر چه می‌دانید؟

کمی فنی‌تر بگوییم: “تثبیت‌کننده ولتاژ، دستگاهی است که برای ارائه ولتاژ خروجی ثابت، فارغ از تغییرات در ولتاژ ورودی یا منبع استفاده می‌شود.” هدف اصلی این دستگاه محافطت از وسایل الکترونیکی دربرابر نوسانات است. این نوسان‌ها می‌توانند به ولتاژ بالاتر از حد تحمل دستگاه برسند یا از حد مجاز برای کارکرد دستگاه پایین‌تر باشند. البته، ما در کشور خودمان تقریبا همیشه با مشکل کاهش ولتاژ مواجهیم و درواقع به استاب لایزری که ولتاژ را افزایش دهد و به بازه نرمال برساند نیاز داریم.

این روزها با پیشرفت‌های تکنولوژی، دستگاه‌های استاب لایزر هوشمند با عملکردهای مختلف در بازار فراوان شده‌اند. این دستگاه با عنوان AVR هم شناخته می‌شود که مخففی برای تنظیم‌کننده ولتاژ خودکار (Auto Voltage Regulator) است.

همان‌طور که گفتیم کاربرد این دستگاه‌ها منحصر به خانه نیست. از انواع اتوماتیک، آنالوگ و دیجیتال آن‌ها در کارخانه‌ها هم استفاده می‌شود. استابلایزرها براساس نوع کاربرد و فناوری ساختشان می‌توانند خروجی‌های مختلفی داشته باشند. نمونه‌های رله‌ای ولتاژ خروجی را در یک بازه تثبیت می‌کنند که برای تک‌فاز این عدد ۲۱۰ تا ۲۳۵ است. اما انواع سروو و سوئیچیگ ولتاژ خروجی‌ای با ثبات بیشتر فراهم می‌کنند. در این نمونه‌ها معمولا مدل‌های تک‌ فاز (با خروجی ۲۲۰-۲۳۰ ولت) یا سه فاز (با خروجی ۳۸۰-۴۰۰ ولت) باشند. 

تنظیم خروجی تثبیت‌شده مطلوب، به روش باک (Buck) و بوست (Boost) توسط مدار داخلی انجام می‌شود. تثبیت‌کننده‌های ولتاژ سه‌ فاز در دو مدل مختلف یعنی مدل بار متعادل (Balanced) و نامتعادل (Unbalanced) تولید می‌شوند.

استاب لایزر ولتاژ الپیرو

هنوز برای خانه یا ویلای خود ترانس تقویت نخریدید؟ اگر دلایل استفاده از استابلایزر خانگی را بدانید، ضرورت استفاده از آن را بیشتر جدی می‌گیرید.

همان‌طور که حتما حدسش را زده‌اید، این دستگاه‌ها را با رنج و رتبه‌های KVA  مختلف پیدا می‌کنید. در یک رنج معمولی، می‌توان از یک منبع ورودی با ولتاژ ۱۸۰ تا ۲۷۰ ولت، خروجی تثبیت‌شده ۲۰۰ تا ۲۴۰ ولت با بوست-باک ۲۰-۳۵ دریافت کرد. اما انواع دیگری هم وجود دارند که بازه گسترده‌تری را پوشش می‌دهند و با ورودی اصلی ۱۴۰ تا ۳۰۰ ولت، می‌توانند ولتاژ خروجی ۱۹۰ تا ۲۴۰ ولت را با بوست ۵۰-۵۵ در اختیار شما بگذارند.

البته انواع مختلفی از تثبیت‌کننده‌های ولتاژ اختصاصی در بازار وجود دارد که برای وسایل خانگی به‌‌صورت جداگانه قابل‌استفاده هستند. استاب لایزرهای فعلی علاوه‌بر عملکرد اصلی خود یعنی تثبیت کردن ولتاژ، ویژگی های مفید دیگری مانند حفاظت اضافه بار، سوئیچینگ ولتاژ صفر، حفاظت از تغییرات فرکانس، نمایشگر قطع ولتاژ، تسهیل شروع و توقف خروجی، استارت دستی یا خودکار، قطع ولتاژ و غیره دارند. 

تثبیت‌کننده‌های ولتاژ، دستگاه‌هایی بسیار کارآمد با راندمان ۹۵-۹۸٪ هستند. آن‌ها برق بسیار کمی مصرف می کنند که معمولاً ۲ تا ۵ درصد حداکثر بار است. درکل، قیمت استابلایزر در مقابل کاربردش واقعا این دستگاه را به یک گزینه ایده‌آل برای حفاظت از وسایل برقی تبدیل می‌کند.

استاب لایزر چگونه کار می‌کند؟

کار اصلی یک ترانس استابلایزر انجام دو عملکرد ضروری به‌اسم Buck و Boost است که بالاتر به آن‌ها اشاره کردیم. این عملکرد‌ها آن‌قدر هم پیچیده نیستند. یعنی به‌زبان ساده تنطیم یک ولتاژ ثابت از ولتاژ بیش‌از حد و کمتر از حد مجاز باک و بوست گفته می‌شود. این عملکرد ممکن است به‌صورت دستی و باکمک کلید‌های روی دستگاه انجام شود یا خودکار باشد و به‌وسیله مدارهای الکترونیکی اضافی انجام شود.

Buck در شرایطی فعال می‌شود که ولتاژ بالاتر از میزان موردنظر باشد و Boost برای افزایش ولتاژ پایین مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما درنهایت هردو به یک نتیجه ختم می‌شود که ولتاژ خروجی مناسب برای دستگاه است.

تثبیت ولتاژ، عملیاتی است که در آن ولتاژی از ولتاژ منبع ورودی افزوده یا کاسته می‌شود. ترانس‌ تقویت یا استاب لایزر برای این کار از یک ترانسفورماتور استفاده می‌کنند که به رله‌های سوئیچینگ مورد نیاز متصل است.

بعضی تثبیت‌کننده‌ها از یک ترانسفورماتور با تپ‌های مختلف روی سیم‌پیچ استفاده می‌کنند. بعضی دیگر از آن‌ها، مثل مدل‌های سروو، ترانسفورماتور خودکار دارند و به‌کمک آن، محدوده ولتاژ موردنظر را تنظیم می‌کنند.

عملکرد‌های Buck و Boost در تنظیم ولتاژ چگونه عمل می‌کنند؟

برای این‌که بهتر بتوانیم در این مورد صحبت کنیم، باک و بوست را جداگانه بررسی می‌کنیم. 

دیاگرام مدار عملکرد باک در استاب لایزر
عملکرد باک در استابلایزر

در این تصویر عملکرد Buck را در اتصال یک ترانسفورماتور می‌بینید؛ در قسمت باک، قطبیت سیم‌پیچ ثانویه تراسفورماتور طوری وصل می‌شود که ولتاژ اعمال‌شده به بار، حاصل تفریق ولتاژ سیم‌پیچ اولیه و ثانویه باشد. 

در ترانس استابلایزر مدار سوئیچینگ وجود دارد. وقتی‌که ولتاژ بیش‌ازحد در منبع اصلی تشخیص داده شود، تنظیمات به‌صورت دستی یا خودکار (بسته به نوع دستگاه) و باکمک سوئیچ‌ها یا رله‌ها به‌حالت Buck می‌رود تا ولتاژ کاهش پیدا کند و به محدود مجاز و مناسب برای سیستم یا دستگاه موردنظر برسد.

حالا باید درمورد عملکرد بوست یا تقویت ولتاژ صحبت کنیم. این همان موردی است که معمولا مشکل ماست.

دیاگرام مدار عملکرد بوست - استابلایزر ولتاژ
عملکرد بوست در ترانس تقویت ولتاژ

در تصویر  می‌توانید یک ترانسفورماتور با عملکرد Boost را ببینید. در این‌جا، قطبیت سیم‌پیچ ثانویه ترانسفورماتور طوری وصل می‌شود که ولتاژ اعمال‌شده به بار حاصل افزودن ولتاژ سیم‌پیچ اولیه و ثانویه باشد. یعنی کمبود ولتاژی که از منبع اصلی وجود دارد، توسط ساختاری که در تصویر می‌بینید افزایش پیدا می‌کند تا در بازه مناسب برای دستگاه قرار بگیرد.

دیاگرام مدار اتوماتیک باک و بوست در استابلایزر ولتاژ
تثبیت ولتاژ دومرحله‌ای

در این‌جا می‌توانید نمونه‌ای از مرحله دوم تثبیت ولتاژ را ببینید. این استاب لایزر از ۲ رله (رله ۱ و رله ۲) برای تثبیت کردن جریان متناوب برق استفاده می‌کند. این دو رله برای اعمال هر دو عملکرد Boost و Buck کارایی دارند و باتوجه به شرایط عمل می‌کنند. 

برای روشن‌تر شدن توضیحات، فرض کنید یک منبع ورودی با قدرت ۲۳۰ ولت دارید و برای خروجی هم به ولتاژ ثابت ۲۳۰ ولت نیاز دارید.  استاب لایزر شما هم +/- ۲۵ باک/بوست است. این یعنی اگر منبع ورودی به شما چیزی بین ۲۰۵ تا ۲۵۵ ولت بدهد، استابلایزر می‌تواند خروجی ثابت ۲۳۰ ولت را در اختیارتان بگذارد.

جمع‌بندی

حتما شما هم با مشکل نوسان برق مواجه شده‌اید. راه‌حل شما برای این مشکل چیست؟ سراغ محافظ‌ها می‌روید؟ مشکل قطعی برق با ولتاژ نامناسب را چه می‌کنید؟ چون کار محافظ‌ها که از اسمشان هم مشخص است. آن‌ها فقط جلوی آسیب‌دیدگی دستگاه در اثر نوسانات ناخواسته برق را می‌گیرند. خوشبختانه راه بهتری هم وجود دارد: استاب لایزر. کار  استابلایزر این است که ولتاژ نامناسب را به ولتاژی تبدیل کند که برای دستگاه مناسب باشد. به این ترتیب، دستگاه بدون هیچ مشکلی به کارش ادامه می‌دهد. خانه‌ها، کارخانه‌ها، مزرعه‌های رمزارز و در هرجایی که دستگاه الکترونیک وجود دارد، نیاز به استاب لایزر هم احساس می‌شود.

این دستگاه‌ها انواع مختلفی دارند و شما باید باتوجه به نیازتان و جریان مورد انتظار و همین‌طور ولتاژ منبع اصلی بهترین گزینه را انتخاب کنید. برای انتخاب درست نیاز به راهنمایی دارید؟ با پشتیبانی الکتروپیشروگام در ارتباط باشید تا در مورد ویژگی‌ها و قیمت استابلایزر اطلاعات بیشتری کسب کنید. با ثبت سفارش، بهترین ترانس استابلایزر طبق نیاز و درخواست شما برایتان آماده و در کمترین زمان ارسال می‌شود.

سوالاتی که شاید درمورد استابلایزر داشته باشید:

استاب لایزر چیست؟

این دستگاه وظیفه دارد ولتاژ خروجی‌ای تثبیت‌شده فراهم کند و این کار را فارغ از ولتاژ ورودی انجام می‌دهد. یعنی مثلا شما همیشه ولتاژ ۲۱۰ تا ۲۳۵ خواهید داشت، حتی اگر ولتاژ برق شهری به ۱۷۰ یا پایین‌تر برسد.

کار استابلایزر چیست؟

این دستگاه با استفاده از مکانیسم‌های مختلفی که دارد ولتاژ ورودی را کنترل می‌کند. برای این‌کار می‌تواند از شیوه‌های باک و بوست استفاده کند یا ترانسفورماتور خودکار داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

فروشگاه
حساب کاربری من