پمپ آب کشاورزی

طرز کار پمپ آب و انواع آن؛ از کارکرد پمپ آب چه می‌دانید؟

بسیاری از آپارتمان‌نشین‌ها و به‌خصوص ساکنین طبقات آخر با معضلی به نام افت فشار آب مواجه‌اند. این افت فشار آب می‌تواند ناشی از مشکلات انتقال آب محل زندگی یا ارتفاع زیاد محل سکونت باشد. برای رفع این مشکل معمولاً از یک پمپ آب استفاده می‌کنند. کاربرد پمپ آب تنها به ساختمان‌های آپارتمانی محدود نمی‌شود و در صنایع مختلف از جمله کشاورزی کاربرد گسترده‌ای دارد. پمپ آب کشاورزی در کنار انواع خانگی، از جمله رایج‌ترین انواع این دستگاه محسوب می‌شود. در این مطلب قصد داریم شما را با کارکرد پمپ آب و ابعاد مختلف آن بیشتر آشنا کنیم. علاوه بر این، انواع پمپ آب را از نظر نحوه کار و ساختار دسته‌بندی خواهیم کرد. در انتها نیز می‌آموزید که چگونه با استفاده از استابلایزر پمپ آب از این دستگاه‌ها محافظت کنید و میزان آبدهی آن‌ها را افزایش دهید. با ما همراه باشید.

پمپ آب چیست؟

پمپ آب نوعی دستگاه مکانیکی است که از یک موتور برای جابجایی آب استفاده می‌کند. این نوع پمپ‌ها با استفاده از اصول مکانیکی و هیدرولیکی سعی می‌کنند نیروی لازم برای حرکت آب در لوله را ایجاد کند. نیروی لازم برای ایجاد این حرکت اغلب توسط یک موتور الکتریکی یا سوختی تأمین می‌شود. البته نوع الکتریکی آن رایج‌تر است و نوع سوختی کاربردهای خاص دارد. اغلب پمپ‌های آب امروزی از مکانیزم‌های مشابهی استفاده می‌کنند که در بخش‌های بعد به آن‌ها اشاره خواهیم کرد. این دستگاه‌ها از نظر ساختار به پمپ‌های سانتریفیوژ (Centrifugal) و پمپ‌های جابجایی مثبت (Positive Displacement) تقسیم می‌شوند. در ادامه به کاربردها و کارکرد پمپ آب می‌پردازیم.

کاربرد پمپ آب چیست؟

در هر جایی که جریان آب فشار کافی برای حرکت را ندارد یا افت فشار در برخی از ساعات شبانه‌روز وجود دارد، یک پمپ آب نیاز است. این دستگاه‌ها بسته به محلی که مورد استفاده قرار می‌گیرند کاربردهای مختلفی دارند. در ادامه به چند کاربرد پمپ آب اشاره می‌کنیم.

کاربرد خانگی

رایج‌ترین کاربرد پمپ‌های آب، مصارف خانگی است. در بسیاری از ساختمان‌ها که با کمبود فشار آب مواجه‌اند یا به دلیل سکونت در طبقات بالا، فشار آب کافی ندارند نیاز این پمپ کاملاً احساس می‌شود. علاوه بر این بسیاری از مجتمع‌های مسکونی بزرگ دارای فضای سبز، استخر یا سیستم دفع فاضلاب خودکار هستند و معمولاً از چند پمپ مختلف استفاده می‌کنند.

کاربرد کشاورزی

در بخش کشاورزی از روش‌ها و سیستم‌های مختلفی برای آبیاری محصولات استفاده می‌شود که در اغلب آن‌ها از پمپ آب نقش کلیدی را بازی می‌کند. در اغلب زمین‌های کشاورزی یک چاه آب وجود دارد که برای انتقال آب آن به بخش‌های مختلف زمین به پمپ آب کشاورزی قدرتمندی نیاز است. از آنجایی که این سیستم‌ها به افزایش بازده و کاهش مصرف آب کمک می‌کنند، وجود یک پمپ آب مناسب برای تأمین آب دائمی و یکنواخت الزامی است.

کاربرد صنعتی

پمپ آب نقش مهمی در صنایع مختلف دارد. در بسیاری از صنایع به خنک‌سازی دستگاه‌ها و تجهیزات مختلف نیاز است و برای این کار از پمپ‌های آب استفاده می‌شود. از جمله کاربردهای صنعتی این دستگاه‌ها می‌توان به سیستم‌های اطفاء حریق، دفع فاضلاب، انتقال سیالات، سیستم‌های تهویه، سیستم‌های هیدرولیک و شستشوی محیط‌های آلوده صنعتی اشاره کرد.

مروری بر انواع پمپ آب

پمپ‌های آب از مکانیزم‌های مختلفی استفاده می‌کنند و به همین دلیل کارکرد پمپ آب و در نتیجه کاربرد آن‌ها متفاوت است. در ادامه به چند مورد از انواع پمپ آب و مزایا و معایب آن‌ها می‌پردازیم.

پمپ‌های سانتریفیوژ (Centrifugal)

پمپ سانترفیوژی
برای حل مشکل تامین برق پمپ‌های آب سانترفیوژی می‌توان از استابلایزر صنعتی استفاده کرد.

پمپ‌های سانتریفیوژ (Centrifugal) از رایج‌ترین پمپ‌های آب محسوب می‌شوند که در ساختمان‌ها، سیستم‌های آب‌رسانی و لجن‌کش‌ها کاربرد زیادی دارند. در طراحی این نوع پمپ‌ها از یک پروانه دوار برای ایجاد نیرو استفاده می‌شود. از جمله مزایای پمپ‌های سانتریفیوژی می‌توان به پشتیبانی از انواع مایعات با گران‌روی پایین و سرعت جریان بالا اشاره کرد. علاوه بر این می‌توانند برای سیستم‌های ضد حریق نیز یک جریان آب با فشار مداوم ایجاد کنند. البته مدل‌های سانتریفیوژی نقاط ضعفی هم دارند. ممکن است این پمپ‌ها برای داغ نشدن بیش‌ازحد به گردش مایع خنک‌کننده نیاز داشته باشند و در نتیجه راه‌اندازی دشوارتری دارند. همچنین احتمال ایجاد حباب‌های نزدیک به پروانه زیاد است که شوک ایجاد می‌کند.

پمپ‌های جابجایی مثبت (Positive Displacement)

در پمپ‌های جابجایی مثبت از مکانیزم انقباض مکانیکی برای ایجاد فشار و حرکت مایعات استفاده می‌شود. مکانیزم ایجاد فشار در این پمپ‌ها این‌گونه است که مقداری مایع را حبس و با فشار رها می‌کنند. این پمپ‌ها که با نام پمپ‌های دورانی هم شناخته می‌شوند، در صنایعی کاربرد دارند که گران‌روی مایعات بسیار زیاد است. پمپ‌های جابجایی مثبت بیشتر مناسب مکان‌هایی است که به ترکیبی از فشار بالا و جریان کم نیاز دارند. مزیت این پمپ‌ها حذف هوا است و در نتیجه مشکل نشتی هوا در آن‌ها وجود ندارد. مشکل پمپ‌های جابجایی مثبت این است که باید سرعت جریان آب کم باشد. در غیر این‌صورت نمی‌توانند با حداکثر بازدهی خود کار کنند.

هنگام خرید پمپ آب به چه نکاتی توجه کنیم؟

هنگام خرید پمپ آب با توجه داشته باشید که هر نوع پمپی مناسب نیاز شما نیست. انتخاب یک پمپ آب نامناسب باعث می‌شود به بازدهی مطلوب نرسید. در ادامه به چند عامل مهم در انتخاب پمپ آب اشاره خواهیم کرد.

مواد سازنده

اولین و مهمترین عاملی که هنگام خرید پمپ آب باید در نظر گرفت، مواد سازنده آن است. جنس بدنه و مواد سازنده پمپ باید به گونه‌ای باشد که با محیط استفاده سازگاری داشته باشد. برای مثال در محیط‌های روباز، پمپ بتواند در برابر آسیب‌های ناشی از هوا مقاومت کند.

توان و نرخ جریان

پمپ‌های آب در توان‌ها و نرخ‌های جریان متفاوتی عرضه می‌شوند و در انتخاب آن باید دقت کنید. توان این پمپ‌ها برحسب اسب بخار و نرخ جریان آن‌ها برحسب لیتر بر دقیقه سنجیده می‌شود. در کنار توان باید با توجه به سیستم لوله‌کشی و نیازی که دارید، میزان نرخ جریان مناسب را انتخاب کنید.

نوع سوخت و موتور

در بخش‌های قبل گفتیم که پمپ‌های آب در انواع برقی و سوختی عرضه می‌شوند. با این‌که اغلب پمپ‌ها از نوع برقی هستند اما اگر نوع دیگری از آن مناسب نیازتان بود یا در جایی بودید که برق‌رسانی مشکل است، لازم نیست هزینه زیادی صرف نوع برقی آن کنید. البته باید معایب پمپ‌های غیر برقی را نیز در نظر داشته باشید.

حداکثر هد و فشار آب

منظور از حداکثر هد (Head) در پمپ‌ها این است که می‌توانند آب را تا یک ارتفاع مشخص انتقال دهند. در صورتی‌که از این ارتفاع فراتر روید، نرخ جریان صفر می‌شود. بنابراین قبل از خرید پمپ آب، حتماً ارتفاع محل مورد نظرتان را در نظر داشته باشید.

استابلایزر پمپ آب چیست و چرا به آن نیاز داریم؟

اغلب پمپ‌های آب از موتورهای برقی استفاده می‌کنند و قیمت نسبتاً بالایی نیز دارند. راندمان این پمپ‌ها وابستگی شدیدی به پایداری ولتاژ ورودی دارد؛ به گونه‌ای که اگر ولتاژ محل شما نوسانی باشد، می‌تواند روی میزان آبدهی پمپ شما تأثیر بگذارد. برای تثبیت ولتاژ پمپ‌های آب بهتر است دستگاهی به نام استابلایزر یا ترانس تقویت استفاده کنید تا با تثبیت و تقویت ولتاژ ورودی مشکلات ناشی از برق را حل کند. دستگاه‌های تثبیت‌کننده ولتاژ برق شهری یا برق تولید‌شده ژنراتور را با استفاده از یک یا چند مکانیزم، به بازه استاندارد می‌رسانند. با کمک ترانس استاب‌لایزر ولتاژ ثابت و پایدار را در اختیار پمپ آب قرار می‌گیرد. بنابراین هم پمپ آب شما عمر طولانی‌تر خواهد داشت و هزینه تعمیرات و نگهداری کاهش می‌یابد و هم پمپ آب شما حداکثر مقدار آبدهی را خواهد داشت. برای انتخاب یا تهیه استابلایزر پمپ آب می‌توانید با کارشناسان الپیرو در تماس باشید تا بهترین گزینه و دستگاهی مناسب مصرفتان را به شما پیشنهاد دهند.

جمع‌بندی

علاوه بر این‌که آب مایه حیات است، در بسیاری از کسب‌وکارها و صنایع مختلف نیز نقش کلیدی دارد. در بسیاری از ساختمان‌ها فشار آب کافی وجود ندارد و به همین دلیل باید از پمپ آب استفاده کرد. این دستگاه‌ها یکی از ضروری‌ترین بخش‌های صنایع مختلف از جمله کشاورزی محسوب می‌شوند. پمپ آب کشاورزی وظیفه انتقال از چاه به زمین را برعهده دارد و عملکرد صحیح آن روی بازدهی محصول تأثیرگذار است.

در این مطلب سعی کردیم شما را با کارکرد پمپ آب آشنا کنیم. علاوه بر این با انواع پمپ آب نیز آشنا شدید. البته نباید فراموش کرد که کاربرد پمپ آب چیزی فراتر از مواردی است که در این مطلب به آن‌ها اشاره کردیم. در پایان با نحوه محافظت از این دستگاه‌ها به کمک استابلایزر پمپ آب آشنا شدید. اگر با این دستگاه‌های تثبیت‌کننده ولتاژ آشنایی ندارید می‌توانید با بخش پشتیبانی الکتروپیشروگام تماس حاصل فرمایید.

سؤالات متداول

سؤالات متداول

پمپ آب چیست؟

پمپ آب یک دستگاه مکانیکی است که با استفاده از مکانیزم‌های خاص، آب را با فشار بالا از یک نقطه به نقطه دیگر منتقل می‌کند. این دستگاه‌ها از منابع انرژی مختلفی مانند برق یا سوخت می‌توانند استفاده کنند. البته نوع برقی آن رایج‌تر است و کاربرد بیشتری دارد.

کاربرد پمپ آب چیست؟

رایج‌ترین کاربرد پمپ آب در مصارف خانگی است. علاوه بر این در صنایع مختلف و به‌خصوص کشاورزی نیز نقش کلیدی را دارند. این پمپ‌ها در آبیاری، تجهیزات اطفاء حریق، دفع فاضلاب، سیستم‌های تهویه و سیستم‌های هیدرولیک کاربرد گسترده‌ای دارند.

هنگام خرید پمپ آب باید به چه نکاتی توجه کرد؟

برای انتخاب پمپ آب مناسب باید به مواد سازنده، توان و نرخ جریان، نوع موتور و حداکثر هد و فشار آب توجه داشته باشید. در صورتی‌که پمپ آب را برای آپارتمان تهیه می‌کنید باید حتماً پارامتر حداکثر هد و فشار آب را در اولویت قرار دهید.

برای محافظت از پمپ آب باید چه اقداماتی انجام داد؟

در مناطقی که نوسانات برق وجود دارد احتمال آسیب دیدن پمپ‌های آب وجود دارد یا در بهترین حالت، کارکرد پمپ آب با مشکل مواجه خواهد شد. برای تثبیت ولتاژ در این مکان‌ها کافی است از یک استابلایزر پمپ آب استفاده کنید. در صورتی‌که با این دستگاه‌ها آشنایی ندارید می‌توانید با کارشناسان الکتروپیشروگام در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

فروشگاه
حساب کاربری من